top of page
Search
  • vlatkon

Орален пробиотик за женско интимно здравје: BIOFEMINN®

Updated: Mar 9, 2023


Одржувањето на оптимално вагинално здравје е од суштинско значење за целокупното женско здравје. Вагиналните инфекции може да доведат до непријатност, болка, па дури и до неплодност. Традиционалните третмани како што се антибиотиците се примарен пристап за вагинални инфекции. Сепак, повторената употреба на антибиотици може да доведе до отпорност на антибиотици и да ја наруши здравата вагинална микрофлора. Затоа, сѐ повеќе жени се свртуваат кон пробиотиците како безбедна и ефикасна алтернатива.


BIOFEMINN® е орален пробиотски додаток специјално дизајниран да го подобри вагиналното здравје на жените. Содржи три внимателно одбрани соеви на корисни бактерии: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus planarum и Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Овие бактерии работат заедно за да воспостават и одржуваат оптимална вагинална микрофлора, да го заштитат уринарниот и дигестивниот систем и да го стимулираат локалниот имунолошки одговор.

Клиничките студии покажаа дека BIOFEMINN® може да ја колонизира вагиналната слузница по 7 дена од оралната апликација. Во рандомизирана, двојно слепа, пилот студија, која опфати 3 групи пациентки, беше докажано дека орално администрираниот пробиотик SynBalance® ја колонизира вагиналната слузница кај жени во перименопауза. Студијата откри статистички значаен број на колонизирани корисни бактерии на 21-от ден од почетокот на апликацијата.

Дополнително, студијата утврди оптимална pH вредност на вагиналната слузница со примена на пробиотикот SynBalance®.


Друга студија ја проценуваше ефикасноста на BIOFEMINN® кај жени во репродуктивна возраст со бактериски вагинални инфекции по антибиотска терапија. Пациентките беа поделени во две групи, едната група примаше пробиотски соеви SynBalance® 14 дена, а другата група служеше како контролна група без конзумирање на пробиотици по антибиотска терапија. Студијата покажа дека кај групата пациентки кои користеле пробиотски соеви SynBalance®, сите клинички параметри на бактериски вагинални инфекции биле намалени. Стапката на повторување на бактериски вагинални инфекции беше значително помала (16%) кај женските пациенти кои користеа SynBalance® во споредба со контролната група (40%).

BIOFEMINN® има неколку терапевтски ефекти, вклучително и зголемување на бројот на корисни бактерии на вагиналната слузница, спречување на растот и репродукцијата на патогени микроорганизми, намалување на воспалението и симптомите поврзани со вагинални инфекции и зајакнување на локалниот имунитет на урогениталниот и дигестивниот систем. Исто така, може да помогне во обновувањето на цревната микрофлора и да ја подобри интестиналната подвижност, спречувајќи повторливи и хронични инфекции на урогениталниот систем.

BIOFEMINN® е безбедна и ефикасна комплементарна терапија за време и по антибиотска терапија. Исто така е безбедно да се користи за време на бременоста и по породувањето. Дополнително, може да се користи за превенција од генитални и уринарни инфекции за време на бременоста, констипација во бременоста, спречување на предвремено породување, вагинална дисбиоза во менопауза, па дури и за подготовка за ИВФ.

Како заклучок, BIOFEMINN® е перспективен орален пробиотски додаток дизајниран специјално за вагиналното здравје на жените. Клиничките студии ја докажаа неговата ефикасност во спречување и лекување на бактериски вагинални инфекции, обновување и одржување на здрава вагинална микрофлора и подобрување на целокупното здравје на урогениталниот и дигестивниот систем. BIOFEMINN® е безбедна и ефикасна алтернатива на традиционалните третмани и треба да се смета како комплементарна терапија за превенција и третман на вагинални инфекции.


1. Julio Plaza-Diaz et al. Mechanisms of Action of Probiotic. Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_1, January 2019, Pages S49–S66

2. Md Abul Kalam Azad et al. Immunomodulatory Effects of Probiotics on Cytokine Profiles, Biomed Res Int. 2018 Oct 23;2018:8063647.

3. Grin M. Peter et al. Lactobacillus for preventing recurrent urinary tract infections in women: meta-analysis. McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada, Feb 2013 (Vol. 20, Issue 1, Pages (6607 - 6614).

4. Mezzasalma, Valerio, et al. Orally administered multispecies probiotic formulations to prevent uro-genital infections: a randomized placebo-controlled pilot study. Archives of gynecology and obstetrics 295.1 (2017): 163-172.

5. Murina, Filippo, and Franco Vicariotto. Evaluation of an Orally Administered Multistrain Probiotic Supplement in Reducing Recurrences Rate of Bacterial Vaginosis: A Clinical and Microbiological Study. Advances in Infectious Diseases 9.03(2019):151.

コメント


bottom of page